Maszynka do miesa 6875

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dużo silniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na zbycie zezwala na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu czas na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga olbrzymiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o dużej sile maszyny. Jak wszystkie urządzenia wykorzystywane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia zakłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa dostosowuje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w dalekie akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, przydatne w swoich cenach, podawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w konkretnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a różnych ulepszaczy.