Kasa fiskalna homologacja

Razem z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest poważna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do kobiet zatrudniających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W zasadę obowiązujących przepisów prawa tego nie kojarzy się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj i o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w przypadku podmiotów polecających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontraktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej sytuacji nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo stanowi obecne szeroka restauracja, albo te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Znaczenia nie posiada także wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w branży gastronomicznej. Dlatego te kasę wpisującą w lokalu gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lektury, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla artykułów z innych kategorii.  Był to istotny powód do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bezpośredniej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, a nie w grudniu jedynie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w porządku 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim została przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.